|
|
|
... fokhagymát pépesre zúzom, és mozsárban kevés sóval összedörgölöm a csipetnyi sáfrányt, hogy szép színét átvegyék a sószemcsék. Amikor ezekkel elkészültem, megfőzöm a villámsebes, fűszeres hagymaalapot.
Ehhez az olajat belelötykölöm egy akkora lábosba, amelybe később elférnek egymás mellett a csirkedarabok, és ha már meleg, megfonnyasztom rajta az újhagymakarikákat. Aztán a p... |
|
|
|
|
|
|
|
... beleszórom a lencsét, majd a vadvörösből meleg narancssárgára fakuló szemeket 15 perc alatt tökéletesen puhára főzöm. Amíg a lencse fő, a csirke pedig sül, elkészítem a fűszeres-tejszínes hagymaalapot. A héjától megfosztott lilahagymákat felkarikázom, a megpucolt fokhagymát finomra vágom, a krumplihámozóval megpucolt gyömbérdarabkát pedig a reszelő aprólyukú oldalán pépesre reszel... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak.
Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymáva... |
|
|
|
|
|
|
|
Garam masala receptváltozat
Ez a változat az Uttar Pradeshben és Pandzsábban használt legáltalánosabb garam masala, amely jól illik a húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz. Saját ízlés és az ételek fajtái szerint az alkotórészek aránya változtatható:
Hozzávalók: 2 rúd fahéj, 3 babérlevél, 4 dkg római kömény, 2, 5 dkg koriander, 2 dkg zöld vagy fekete ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. A fűszereket megpörkö... |
|
|
|
|
|